Update: Λεπτομέρειες για την κοινή πλατφόρμα Apple και Google

Τεχνολογία Μαϊ 05, 2020

Οι Apple και Google εξέδωσαν χθες ανακοίνωση με περαιτέρω διευκρινήσεις για την κοινή πλατφόρμα που αναπτύσσουν στην προσπάθεια τους να συνδράμουν στις προσπάθειες των κρατών για την αντιμετώπιση του COVID-19. Μάλιστα σε μια κίνηση που αναδεικνύει την προσοχή που δίνουν οι δύο εταιρείες στα σημεία, μετονόμασαν την υπο σχεδιασμό πλατφόρμα τους από «πλατφόρμα για την ανίχνευση εγγύτητας» (contact-tracing API) σε «πλατφόρμα ειδοποίησης έκθεσης» (exposure notification API). Η σημασία της αλλαγής αυτής έχει έντονο συμβολισμό καθώς οριοθετεί σαφώς τη γεννεσιουργό αιτία της πλατφόρμας.

Προτού προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι Apple και Google ΔΕΝ αναπτύσσουν τη δική τους εφαρμογή. Αντίθετα, αναπτύσσουν ένα πλήρως λειτουργικό υπόδειγμα, διαθέσιμο ανοιχτό και δωρεάν σε όσους επίσημους φορείς θέλουν να αναπτύξουν εφαρμογές «ειδοποίησης έκθεσης» στον COVID-19. Παράλληλα, χτίζουν μια κοινή πλατφόρμα (API) προκειμένου τα λειτουργικά τους συστήματα (iOS και Android) να επικοινωνούν απερίσπαστα, καθιστώντας έτσι την εκάστοτε επίσημη εφαρμογή λειτουργική.

Όπως, λοιπόν, είχαμε προβλέψει ήδη σε προηγούμενο άρθρο, Apple και Google δεν φαίνονταν διατεθειμένες να προσφέρουν την πλατφόρμα αυτή σε οποιαδήποτε επίσημη αρχή χωρίς να πληρούνται βασικά εχέγγυα προστασίας των χρηστών. Αυτό επιβεβαίωσαν στη χθεσινή τους ανακοίνωση όπου, μεταξύ άλλων, θέτουν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Η εφαρμογή θα πρέπει να δημιουργείται από ή να προορίζεται για επίσημο φορέα ο οποίος θα χρησιμοποιεί την κοινή πλατφόρμα (API) των Google και Apple μόνο για την αντιμετώπιση του COVID-19. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρένθεση στην ανακοίνωση των δύο εταιρειών στην οποία εξειδικεύουν πώς ευρύτερα μέτρα όπως για παράδειγμα η επιτήρηση μέτρων καραντίνας δε συνιστούν «αντιμετώπιση του COVID-19». Σκοπός της αναφοράς αυτής φαίνεται να είναι οι ανησυχίες για πιθανή «επαναχρησιμοποίηση» της πλατφόρμας από τα κράτη για ευρύτερους σκοπούς έκτακτης ανάγκης εν μέσω πανδημίας.
  • Κάθε κράτος θα διαθέτει μία επίσημη εφαρμογή, εκτός κι αν υιοθετεί διαφορετικές προσεγγίσεις ανα περιοχή (πχ ΗΠΑ) ή αν σε κάθε περίπτωση οι δύο εταιρείες εγκρίνουν παραπάνω εφαρμογές ανά κράτος.
  • Η εφαρμογή δε θα ζητά προσωπικά στοιχεία από το χρήστη προκειμένου να στείλει ειδοποιήσεις έκθεσης. Ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου και της επίσημης εφαμοργής του NHSX που ζητά κατά την ενεργοποίηση επιβεβαιώση του ταχυδρομικού κώδικα του χρήστη.  
  • Ο χρήστης θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «επικοινωνία» Android και iOS συστημάτων μέσω της κοινής πλατφόρμας (ΑPI).
  • Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης βρεθεί θετικός στον COVID-19, είναι απαραίτητη και πάλι η συγκατάθεσή του προκειμένου να αναρτηθεί ως «θετικό κρούσμα» στην εφαρμογή και να ειδοποιηθούν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του.
  • Η εφαρμογή θα πρέπει να συλλέγει μόνο τα απαραίτητα για τη λειτουργία της δεδομένα.
  • Η εφαρμογή δε θα μπορεί να αποκτά πρόσβαση στην τοποθεσία του χρήστη μέσω GPS. Αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η παράλληλη χρησιμοποίηση bluetooth και GPS θα έδινε τη δυνατότητα σε μια εφαρμογή να αναπτύξει εύκολα και γρήγορα το «κοινωνικό γράφημα» του χρήστη, τις περιοχές δηλαδή που «περπάτησε» και τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή. Κάτι τέτοιο δε θα είναι εφικτό μέσω της κοινής πλατφόρμας (API). Αν, δηλαδή, ένα κράτος μέσω της επίσημης εφαρμογής θέλει να έχει πρόσβαση τόσο στο GPS όσο και στο bluetooth του χρήστη ταυτόχρονα, θα είναι λειτουργική μόνο εφόσον είναι μονίμως ενεργοποιημένη και στο προσκήνιο του χρήστη. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αποτρεπτικό μεταξύ άλλων για λόγους κατανάλωσης μπαταρίας.

Εκτός από τις παραπάνω ουσιαστικές παραμέτρους, Google και Apple δημοσίευσαν τεχνικές λεπτομέρειες σχεδιαστικού χαρακτήρα που αποτυπώνουν το πώς θα δείχνει η εφαρμογή στις οθόνες των χρηστών (User Interface). Οι εφαρμογές, λοιπόν, εκείνες που θα υιοθετήσουν το «σχεδιαστικό» από τις Apple και Google θα δείχνουν κάπως έτσι:

Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται στα μέσα Μαΐου, όταν και θα γίνει διαθέσιμη η κοινή πλατφόρμα (API) στις εγκεκριμένες εφαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, οσο προχωράει το πλάνο των Apple και Google τόσο επιβεβαιώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις (και οι απόψεις που εκφράσαμε εδώ ) που θέλουν τις δύο εταιρείες να εξασφαλίζουν ισχυρά εχέγγυα προστασίας για τους χρήστες. Δύο είναι τα σημεία που αξίζει να προσέξουμε από εδώ και εξής: πρώτον, πώς θα ανταποκριθούν Apple και Google στα αιτήματα χωρών που επιθυμούν, για τους δικούς τους λόγους, να παρακάμψουν τις προστατευτικές δικλίδες της κοινής πλατφόρμας προκειμένου να αναπτύξουν ένα λιγότερο προστατευτικό σύστημα. Και δεύτερον, τι μέλλει γενέσθαι με το σχέδιο των δύο εταιρειών για μεταφορά της κοινής τους πλατφόρμας από το επίπεδο των εφαρμογών στα ενδότερα του λογισμικού των συστημάτων iOS και Android (έχουμε αναφερθεί στο θέμα εδώ).

*φωτογραφία από Tyler Lastovich on Unsplash

*******

Αφήστε το σχόλιό σας:

Petros Terzis

GDPR!! Τώρα, που έχω την προσοχή σας: υπ. διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Winchester (δίκαιο / τεχνολογία / πολιτική οικονομία / φιλοσοφία)

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.