Πέμπτη 30 Απριλίου: Μια ενδιαφέρουσα στρατηγική εξόδου

Παρατηρητήριο Μαϊ 01, 2020

Διαβάζω ένα άρθρο στρατηγικής εξόδου των Miquel Oliu-Barton / Bary Pradelski / Luc Attia, το οποίο προτείνει να χωριστεί μία χώρα σε πράσινες και κόκκινες ζώνες.

Ως πράσινες θα ορίζονται περιοχές όπου ο ρυθμός μετάδοσης είναι χαμηλός και οι μελλοντικοί κίνδυνοι φαίνονται διαχειρίσιμοι. Η ακριβής κατάσταση υπό την οποία μια ζώνη χαρακτηρίζεται πράσινη θα καθορίζεται από διαβούλευση με ιατρικούς, επιδημιολογικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες. Αντίστοιχα, οι κόκκινες περιοχές θα είναι σε κατάσταση lock-down, λόγω του υψηλού ρυθμού μετάδοσης.

Οι 3 αρθρογράφοι προτείνουν η Χ χώρα να χωρίζεται σε γεωγραφικές περιοχές ή κελιά, από 5.000 έως 100.000 κατοίκους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι θα περιοριστεί η οικονομική ζημία και η σταδιακή ενοποίηση των πράσινων ζωνών θα βοηθήσει σε μία πιο ασφαλή έξοδο από τον γενικό περιορισμό (εικόνα 1).

Παραθέτω το άνοιγμα της Γαλλίας:

• Θεμέλιος λίθος της άρσης των περιορισμών η κατηγοριοποίηση των «διαμερισμάτων» (Νομών) σε τρεις κατηγορίες «πράσινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη», βάσει των οποίων θα εφαρμόζονται αυστηρότερα ή πιο χαλαρά μέτρα.

• Τα τρία κριτήρια:
Ο αριθμός των νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων: αν παραμένει υψηλός σημαίνει ότι ο ιός είναι ενεργός·
Η δέσμευση κρεβατιών στις ΜΕΘ – το υψηλό ποσοστό συνεπάγεται κίνδυνο κορεσμού σε περίπτωση νέων εισαγωγών για νοσηλεία·
Οι κατά τόπους δυνατότητες τεστ  - κυβερνητικός στόχος είναι ο άμεσος εντοπισμός νέων περιστατικών και η ταχεία απομόνωση των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών.

• Tί σημαίνει στην πράξη η κατηγοριοποίηση;
Πράσινα διαμερίσματα: δυνατότητα επαναλειτουργίας των γυμνασίων (Α & Β Γυμνασίου) από 18/5 & επαναλειτουργία πάρκων και κήπων. Από τα τέλη Μαΐου η Γ & Δ Γυμνασίου  και οι τάξεις του Λυκείου.
Κόκκινα διαμερίσματα: δυνατότητα κλεισίματος σχολείων, εμπορικών καταστημάτων και δημόσιων χώρων. Σύσταση για αποφυγή κυκλοφορίας προς «πράσινα» διαμερίσματα.

• Η κατηγοριοποίηση θα εξετάζεται καθημερινά, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν η λήψη μέτρων θα είναι άμεση σε περίπτωση αλλαγής κατηγορίας. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στα τέλη Μαΐου, και μάλλον στις 02/6 θα δοθεί στη δημοσιότητα ένας νέος οδικός χάρτης (β’ φάση άρσης των μέτρων).

Από 11/5
Δυνατότητα μετακίνησης μέχρι 100 χλμ από την κύρια κατοικία χωρίς βεβαίωση. Για μεγαλύτερες αποστάσεις απαιτείται βεβαίωση για σημαντικό επαγγελματικό ή οικογενειακό λόγο (πχ επιστροφή στην κύρια κατοικία ή για εργασία/ φοίτηση).
Δυνατότητα ανοίγματος παιδικών σταθμών με 10 μαθητές ανά τμήμα και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.
Άνοιγμα και των λαϊκών αγορών αν το αποφασίσουν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες (ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι – όχι αιρετοί). Τα εμπορικά κέντρα άνω των 40.000 τ.μ. μπορούν να παραμείνουν κλειστά με απόφαση των νομαρχών (préfets).
Η χρήση της μάσκας συστήνεται για πελάτες και προσωπικό, αλλά οι έμποροι μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο σε πολίτες που δεν φέρουν μάσκα.
Ανοίγουν μικρά μουσεία, βιβλιοθήκες, ταινιοθήκες.
Ανοίγουν τα κοιμητήρια στο κοινό.
Μάσκες
Θα παραλαμβάνονται περίπου 100 εκατ. χειρουργικές μάσκες την εβδομάδα & 20 εκατομμύρια πλενόμενες για το ευρύ κοινό.
Το κράτος θα επιδοτεί το 50% της αξίας των μασκών που αγοράζονται από τους ΟΤΑ (βάσει τιμής αναφοράς).
Στήνεται ηλεκτρονική πλατφόρμα από τα Ταχυδρομεία από 30/4 για την αγορά και διανομή πολλών εκατομμυρίων μασκών στο ευρύ κοινό.
Υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ, από 11/5 που ξεκινά το άνοιγμα και για τις επόμενες 3 εβδομάδες.
• Τεστ
Δημιουργία κινητών τοπικών ομάδων διενέργειας τεστ αποτελούμενες από γιατρούς και εργαζομένων των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης ή συνδικάτων.
Δέσμευση για 700.000 ιολογικά τεστ (virology tests) την εβδομάδα, αρχής γενομένης από την 11η Μαΐου. Οι θετικά διαγνωσθέντες θα καλούνται να παραμείνουν σε καραντίνα είτε στο σπίτι τους είτε σε ξενοδοχεία που έχουν ειδικά ορισθεί για 14 ημέρες.


• Οι παραλίες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι 01/6.
• Οι θρησκευτικοί χώροι παραμένουν ανοιχτοί αλλά χωρίς να οργανώνουν τελετές μέχρι και 02/6. Οι γάμοι στα δημαρχεία δεν τελούνται εκτός από έκτακτες περιστάσεις.
• Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα διακόπηκαν. Η PSG πρωταθλήτρια!!!
• Ετοιμάζεται η κατάθεση νομοσχεδίου την προσεχή εβδομάδα για την παράταση της υγειονομικής έκτακτης ανάγκης μέχρι 24/7. Το ΣΚ θα εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με μελέτες σε Γαλλία & Κίνα, το φάρμακο tocilizumab (χορηγείται σε Ρευματοειδή Αρθρίτιδα) βελτιώνει σημαντικά τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία από COVID-19.

Από τους συνολικά 129 Γάλλους ασθενείς, οι 65 έλαβαν αγωγή κ βελτιώθηκε σημαντικά την κατάσταση της υγείας τους.

Στη δε Κίνα, χορήγησαν το φάρμακο σε 21 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα. Από την πρώτη μέρα της θεραπείας ο πυρετός όλων έπεσε στα φυσιολογικά επίπεδα και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός.
Την 5η ημέρα οι 15 ασθενείς είχαν πλέον μειωμένη ανάγκη οξυγόνου, ενώ τα επίπεδα λεμφυκυττάρων και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής) είχαν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα σε δέκα και 16 ασθενείς, αντίστοιχα. Οι βλάβες στους πνεύμονες είχαν εξαφανιστεί στους 19 από τους 21 ασθενείς. Όλοι οι ασθενείς πήραν εξιτήριο μεταξύ της δέκατης και της 31ης ημέρας μετά τη θεραπεία, ενώ δεν παρουσίασαν παρενέργειες από αυτήν (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

*φωτογραφία άρθρου από Jane Palash on Unsplash

Stefanos Parastatidis

Γιατρός, blogger με ενδιαφέρον για την πολιτική και με τελικό στόχο οι στόχοι μου να μη μείνουν μόνο δικοί μου.

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.