Σάββατο 25 Απριλίου: Το Νότιο Σουδάν, το Βέλγιο και το παραγωγικό μας μοντέλο

Παρατηρητήριο Απρ 27, 2020

1) Το Νότιο Σουδάν, χώρα με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχει περισσότερους αντιπροέδρους (5) από ότι έχει αναπνευστήρες (4).
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία διαθέτει 3 αναπνευστήρες σε πληθυσμό 5εκ και στη Λιβερία, χώρα αντίστοιχου μεγέθους, υπάρχουν μόλις 6, ενώ το 97% των σπιτιών δεν έχει καθαρό νερό και σαπούνι [2017].
Στον πίνακα 1 βλέπετε τους αναπνευστήρες ανά Αφρικανική χώρα κ την αντιστοιχία με πληθυσμό, ενώ δέκα χώρες δεν έχουν καθόλου αναπνευστήρες (από New York Times).

2) To άνοιγμα του Βελγίου:
• 04/5: επιχειρήσεις που δεν έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό.
• 11/5: όλα καταστήματα (τα καταστήματα υφασμάτων είναι ανοιχτά), υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζομένους αν δεν είναι δυνατή η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας· αύξηση της πυκνότητας των ΜΜΜ – με παράλληλη έκκληση στους πολίτες να μετακινούνται με άλλα μέσα· υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ από όλους τους επιβάτες άνω των 12 ετών.
• 18/5: επιτρέπονται οι ιδιωτικές κατ’ οίκον συναθροίσεις με περιορισμένο αριθμό ατόμων· σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, με χωρισμό των τάξεων σε τμήματα των 10 το πολύ ατόμων – υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους διδάσκοντες.
• Το άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων δεν προβλέπεται πριν την 8η Ιουνίου.
• Αργότερα μέσα στον Ιούνιο θα εξεταστεί το άνοιγμα των συνόρων, οι διακοπές στο εξωτερικό, η επανεκκίνηση των ομαδικών αθλημάτων.
• Τα μεγάλα δρώμενα απαγορεύονται μέχρι την 31η Αυγούστου.
• Γενικά μέτρα: παροχή μια υφασμάτινης μάσκας σε κάθε πολίτη και δέσμευση για 25.000/ημέρα.


3) #economy:  Ένας κανόνας των διεθνών οικονομικών διατυπωμένος αρχικά από τον πρώιμο φιλελεύθερο Οικονομολόγο David Ricardo είναι ότι το διεθνές εμπόριο ωθεί μια οικονομία από το να επιδιώκει την παραγωγική αυτάρκεια να επιδιώκει την οικονομική εξειδίκευση σε αγαθά στα οποία έχει «συγκριτικό πλεονέκτημα». Το συγκριτικό πλεονέκτημα οριζόταν ως η ικανότητα να παράγεις κάποια προϊοντα με αποδοτικότερο τρόπο από άλλα.

Στην πορεία της οικονομικής επιστήμης η έννοια έλαβε διάφορους ορισμούς καθώς οι οικονομίες εξελίσσονταν και γίνονταν πιο σύνθετες και πιο εξωστρεφείς. Στις μέσα της δεκαετίας του 1980, τη στιγμή που η οικονομική διάσταση της παγκοσμιοποίησης ξεκινούσε τα αλματώδη βήματά της, με αφορμή το συγγραφικό έργο του Michael Eugene Porter και στη συνέχεια άλλων, ο όρος του συγκριτικού πλεονεκτήματος άρχισε να αντικαθίσταται από αυτόν του «ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος» το οποίο περιλαμβάνει πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά εκτός από το χαμηλότερο κόστος παραγωγής που δίνουν το προβάδισμα σε ένα οργανισμό ή σε ένα κράτος σε σχέση με κάποιο άλλο.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις και ορισμοί για το τι είναι το ένα και το τι είναι το άλλο. Ένα απλό παράδειγμα όμως αρκετά χειροπιαστό για το ελληνόφωνο κοινό είναι το ότι οι Έλληνες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή του ελαιόλαδου αλλά οι Ιταλοί έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να το πουλάνε τυποποιημένο στις διεθνείς αγορές. Το ποιος έχει το συγκριτικό ή το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον Τουρισμό για παράδειγμα φαίνεται ότι οι Νότiοι Ευρωπαίοι έχουν τον Ήλιο και τα Ξενοδοχεία αλλά οι Βόρειοι Ευρωπαίοι έχουν το ολιγοπώλιο των φυσικών και ψηφιακών υπηρεσιών «Tour Operators» και την ανάλογη διαπραγματευτική δύναμη στη διαμόρφωση των τιμών.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του κορονοϊού, όπως και οι αντίστοιχες κρίσεις στο παρελθόν, ωστόσο δοκιμάζουν τις εξωστρεφείς οικονομίες καθώς το διεθνές εμπόριο υποχωρεί. Οι πιο σκληρά δοκιμαζόμενες οικονομίες είναι αυτές που βασίζονται σε ένα ή σε λίγα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. Και έχουν μικρότερες δυνατότητες ανάκαμψης. Αυθόρμητα το μυαλό μας μπορεί να πηγαίνει τώρα στην εξάρτηση της χώρας μας από τον Τουρισμό.

Ωστόσο ένα άλλο πολύ πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι αυτό του πετρελαίου και τις εξάρτησης πολλών αναπτυσσόμενων χωρών από αυτόν. Τα παραδείγματα της λίστας των 30 μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών που έχουν τέτοιο συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή πετρελαίου στις οποίες συγκαταλέγονται μερικές από τις φτωχότερες σε κατά κεφαλήν εισόδημα χώρες είναι ενδεικτικό ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα μόνο αγαθό ακόμα και όσο πολύτιμο όσο το πετρέλαιο δεν αρκεί.

Αυτές οι χώρες δοκιμάζονται πολύ τους τελευταίους μήνες λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου. Αντίστοιχα και η χώρα μας χαρακτηρίζεται από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ ως εξαιρετικά ευάλωτη οικονομικά ακόμη και σε σύγκριση με τα άλλες μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της εξάρτησης της από τον Τουρισμό.

Είναι δεδομένο ότι η κρίση που έρχεται θα κάψει σπαρτά και στη χώρα μας. Προφανώς πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της φωτιάς και η ελαχιστοποίηση της ζημιάς. Ωστόσο υπάρχει το ζήτημα είναι αν είμαστε έτοιμοι να διαλέξουμε τι θα ξαναφυτέψουμε στη θέση των καμένων.

Πρέπει να έχουμε και τα μάτια μας ανοικτά σε εθνικό επίπεδο για το ποιες ευκαιρίες για διαφοροποίηση του παραγωγικού μας μοντέλου υπάρχουν. Αν δεν το κάνουμε, θα είναι σαν να προσπαθούμε να σηκωθούμε ξανά όρθιοι πάνω στο πληγωμένο πόδι μας.

*φωτογραφία από Omar Rodriguez on Unsplash

*******

Αφήστε το σχόλιό σας:

Stefanos Parastatidis

Γιατρός, blogger με ενδιαφέρον για την πολιτική και με τελικό στόχο οι στόχοι μου να μη μείνουν μόνο δικοί μου.

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.