Συγκεντρωτική ή αποκεντρωμένη: Η μάχη των εφαρμογών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ίσως τη καλύτερη, μέχρι στιγμής, περίπτωση για να εξετάσει κανείς τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά την ανάπτυξη εφαρμογής ιχνηλάτησης COVID-19 μη συμβατής με τα πρότυπα των λειτουργικών συστημάτων Apple και Google.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά τη χρήση της εφαρμογής του NHS (το εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου) σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας (Isle of Whight). Ωστόσο, το σχέδιο της εφαρμογής ήταν αρκετά «συγκεντρωτικό» για να είναι λειτουργικό. Θυμηθείτε ότι η Apple δεν είναι πολύ φιλική στις εφαρμογές που θέλουν να χρησιμοποιούν bluetooth στο παρασκήνιο.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η εφαρμογή δε δείχνει να περνάει τα πρώτα τεστ. Εν ολίγοις: 1) τα iPhones, 30 λεπτά αφού κλειδώσουν, παύουν να στέλνουν ειδοποιήσεις εγγύτητας σε γειτονικά iPhones και 2) αδυνατούν σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσουν με Android κινητά όταν είναι κλειδωμένα ή στο παρασκήνιο. (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ)

Ως αποτέλεσμα, η βρετανική κυβέρνηση προχωρά πλέον στο σενάριο δύο εφαρμογών, μιας συγκεντρωτικής με τα ήδη υπάρχοντα χαρακτηριστικά και μιας απογκεντρωμένης που θα είναι βασισμένη στο προστατευτικό πλάνο των Apple και Google όπως το περιγράψαμε εδώ και εδώ .

Η ευρύτερη εικόνα, παραμένει η ίδια: ένα κράτος αναπροσαρμόζει τα πλάνα του προκειμένου να συμφωνούν με τεχνικές προδιαγραφές τρίτων-ιδιωτών ώστε να είναι υλοποιήσιμα.

Συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες; Όχι απαραίτητα. Στο βαθμό που οι τεχνολογικοί γίγαντες δρουν σήμερα με γνώμονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συνταγματικά οφείλουν να κάνουν τα κράτη, η νέα αυτή πολιτειακή σχέση θα είναι επωφελής για τον πολίτη.

Αυτό που χρειάζεται μια τέτοια συνεργασία είναι επαγρύπνηση και πνεύμα συνεργασίας με γνώμονα το κράτος δικαίου και τις επιταγές του.

*φωτογραφία από Yura Fresh on Unsplash

*******

Αφήστε το σχόλιό σας:

Petros Terzis

GDPR!! Τώρα, που έχω την προσοχή σας: υπ. διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Winchester (δίκαιο / τεχνολογία / πολιτική οικονομία / φιλοσοφία)

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.